Greenway Extension

Spring 2010  |  Urban Studio  |  Boston, MA

Located on the Rose Fitzgerald Kennedy Greenway in Boston, Massachusetts, the Greenway Extension was a design project aimed at providing an entertainment hub for its surrounding areas.  Large inspiration for the design was a result of William H. Whyte's 1988 film, "The Social Life of Small Urban Spaces."  After viewing Whyte's research, my team and I set out to design a successful public space in which entertainment was achieved through the simple act of people watching.  Canopy structures function as not only shade, but as guiding elements that interplay with the ground plane and undulate through a central space within the building complex.  The overarching idea was to encourage visitors to interact with their environment and therefore create entertainment for others.

The central space also serves as an area for gathering, outdoor performances, and circulation.  The surrounding buildings are purely supportive features providing restaurants, bars, offices, galleries, and grocery. 

 

Early conceptual sketch

Early conceptual sketch

Overall context

Overall context

Surrounding neighborhoods

Surrounding neighborhoods

Site

Site

A

A

B

B

C

C

01

02

03

 

Rendering of central space